9 januari, eller tekniskt sett den 10. Kvällsblogg!



Hejhej bloggen,

uppdaterar om en otroligt uneventful söndag. Borde egentligen sova för imorgon är det jobbdags men dygnet är lite snedvänt och det är mycket som surrar i huvudet. Idag har jag dock konstaterat följande: I varje Agatha Christie-berättelse eller adaption av desamma finns det några ständigt återkommande moment man som läsare/tittare närmast iskallt kan räkna med. Listan lyder som följer:

1. En ung kvinna
. Oskyldig eller skyldig, men helt klart oftast oskyldig. Tas till skyddsbarn av detektiven eller annan manlig karaktär. Refereras ofta till som 'Barnet', 'Fröken' eller 'Flickan' trots att hon inte allt för sällan är typ 25 bast.

2. En summa pengar. Mord begås nämligen så gott som aldrig ifall det inte finns lite pengar inblandade! Valutan som föredras är allra oftast guineas, shilling och ibland talar man även om några enstaka sixpence. Det här med dollar och pund är däremot bara dumma påhitt.

3. Expeditioner till Afrika. Någon eller några som vid något tillfälle begett sig på en Expedition i Afrika. Ett moment man som läsare/tittare knappast kan undgå. Expeditioner i Afrika är nämligen perfekta scenarion för att karaktärer ska råka ut för skandaler, ådraga sig exotiska sjukdomar, mystiskt försvinna för att sedan återvända eller kanske bara mördas rakt av. Det är nämligen svårt för anhöriga här i Europa att få nys exakt om vad som händer i Afrika, och om informationen kommer fram har det nästan alltid gått ett par år och är mestadels hörsägen. Och vad Expeditionen i fråga hade för egentligt syfte är oftast mindre relevant och förtäljs inte av berättelsen.

och sist men inte minst:

4. Butlers. Underbutlers och överbutlers som har pli på kockar, städerskor, maids, pigor och sällskapsdamer. Butlerhierarkin är en komplex social konstruktion i sig som det givetvis aldrig djupdyks i närmare i berättelsen. Och som tycks existera i vart och varannat brittiskt hushåll ända in på typ tidigt 80-tal.

Och med det sagt är det nog läggdags för min del :) Au revoir!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0